In ipoteza in care instanta de judecata admite contestatia la executare va dispune si anularea executarii silite insesi. Atunci partea interesata are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia (art.723 alin.1 C.proc.civ.), ceea ce presupune restituirea de catre creditor debitorului a tot ceea ce a primit prin executarea silita.
Prin restabilirea situatiei anterioare anularii executarii silite se intelege fie restituirea de catre creditor a bunurilor debitorului primite prin executarea silita, fie restituirea sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei, in cazul vanzarii bunurilor mobile (art.723 alin.3 C.proc.civ.).
De asemenea, restabilirea situatiei anterioare anularii executarii silite insemna si obligarea creditorului la plata catare debitor a sumelor de bani deja executate silit in dosarul de executare.
Asadar, intoarcerea executarii silite presupune restabilirea situatiei anterioare anularii executarii silite.
Restabilirea situatiei anterioare are loc la cererea persoanei interesate, cerere formulata fie in cadrul dosarului care are ca obiect contestatia la executare silita, fie pe calea unei cereri separate adresate instantei de executare, formulata de catre debitor impotriva creditorului.
Cererile de intoarcere executare silita se timbreaza cu 50 lei in situatia in care valoarea cererii nu depaseste 5 000 lei si cu 300 lei daca valoarea cererii depaseste 5 000 lei (art. 10 alin.4 OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru).
Intrebare: Pot sa-mi recuperez sumele de bani deja executate in cazul anularii executarii silite?
Raspuns: DA.
Surse:
C.proc.civ. (art.723- art.726)
OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.(art.10 alin.4)