Suspendarea executarii silite inseamna oprirea temporara a activitatii executorului judecatoresc si intervine in situatiile in care legea preevede in mod expres aceasta ori cand se dispune de catre instanta de executare.
- Suspendarea poate fi voluntara, legala sau judecatoreasca.
- Suspendarea voluntara are loc prin vointa creditorului, care fie solicita expres suspendarea, fie nu isi indeplineste obligatiile care ii revin in vederea efectuarii unui act de executare ce implica acordul sau.
- Cererea de suspendare voluntara se solutioneaza de catre executorul judecatoresc prin incheiere executorie, data fara citarea partilor, care se comunica acestora. Impotriva incheierii se poate formula contestatie la executare.
- Suspendarea legala intervine in cazurile expres prevazute de lege.
Intervenirea suspendarii legale se constata de catre executorul judecatoresc prin proces-verbal, care poate fi contestat pe calea contestatiei la executare.
Suspendarea judecatoreasca are caracter facultativ, se dispune, numai la cerere, de catre instanta de executare in cazurile prevazute de lege. Prin urmare, contestatia la executare silita nu suspenda automat si executarea silita decat daca se formuleaza si cerere de suspendare executare silita in mod expres.
Astfe, “pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentu motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.”[1]
Cererea de suspendare este conditionata de plata unei cautiuni, calculata la valoarea obiectului contestatiei[2], astfel:
- de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.
Dar daca obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani? Cum calculez cautiunea?
Legiuitorul a prevazut in mod expres: “Dacă obiectul contestaţiei nu este evaluabil în bani, cauţiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel.”[3]
Asupra cererii de suspendare instanta de judecata se pronunta prin incheiere, cu citarea partilor. Incheierea poate fi atacata in mod separat numai cu apel, sau, daca este pronuntata de curtea de apel numai cu recurs, in termen de 5(cinci) zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare penru cea lipsa[4].
Cererea de suspndare a executarii silite se timbreaza cu suma de 50 lei.[5]
Prin urmare, la intrebarea:
Pot sa opresc temporar executarea silita cat timp se judeca dosarul de contestatie la exectuare? Cum? In ce conditii?
Raspunsul: DA
[1] art. 719 alin.1 C.proc.civ.
[2] art. 719 alin.2 C.proc.civ.
[3] art. 719 alin.3 C.proc.civ.
[4] art. 719 alin.6 C.proc.civ.
[5] Art.10 alin.1 lit.b din O.U.G.nr.80/2013privind taxele judiciare de timbru publicata in MONITORUL OFICIAL NR. 392 din 29 iunie 2013