Majorarea de la 1 iulie 2024 a impozitului pentru venituri din surse neidentificabile

Incepand de la 1 iulie 2024 legiuitorul a prevăzut o majorare a impozitului pentru venituri din surse neidentificabile. Astfel, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a caror sursă nu a fost identificata, se impoziteaza cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate.

In acest sens, se precizeaza ca, prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

Astfel, prin Legea nr. 296/2023 la Capitolul II, intitulat Măsuri fiscale, art. III, pct. 13 legiuitorul a adus modificări şi art. 117 din Codul fiscal, în acest sens sens majorând, de la data de 1 iulie 2024, impozitul de la cota de 16% la cota de 70% pentru venituri din surse neidentificabile.

Ratiunea pentru care a fost adoptata aceasta masura fiscala este mentionata in Expunerea de motivere a Legii nr.296/2023, fiind reprezentata de consolidarea fiscal-bugetară a Romaniei., respectiv cresterea veniturilor la bugetul public national si reducerea cheltuielilor statului.

Cum se aplica? Pentru care venituri din surse neidenticabile se aplica procentul majorat de impozit de 70% ?

Se refera la perioada de dinainte de 01 iulie 2024 sau dupa aceasta data?

Referitor la interpretare dispozitiilor legale anterior mentionate privind aplicarea în timp a cotei majorate de impozit, cu siguranta ultimul cuvant il vor avea instanţele de judecată care probabil vor fi iar asaltate cu contestatii ale contribuabililor nemultumiti de deciziile de impunere, cu cota majoritara de 70%, aplicate de catre organele fiscale[1].

Ce se intelege prin venituri din surse neidentificabile ?

De mentionat este faptul ca legiuitorul nu a definit in Codul fiscal ce trebuie inteles prin venit/venituri din surse neidentificabile, neexistand astfel in legislatie o definitie in acest sens a acestor venituri.

Prin raportare la prevederile Codului de procedură fiscala, putem considera[2] ca suntem in prezenţa unor venituri din surse neidentificabile, care pot atrage aplicarea unei cote majorata a impozitului de 70%, în situatia in care exista o discrepanta intre bunurile aflate în proprietatea unui contribuabil (imobile, bunuri mobile, conturi in banci etc.) şi veniturile efectiv declarate, venituri care insa nu pot justifica achizitionarea bunurilor respective sau a sumelor de bani din contul unui contribuabil.

Cu alte cuvinte, existand această discrepanta, există premisa unor venituri nedeclarate (venituri incasate, dar care nu au fost cuprinse in declaratia fiscala a contribuabilului respectiv).

Apreciem[3] ca aplicarea unei cote majorate a impozitului de 70% va avea loc doar asupra veniturilor nedeclarate, venituri identificate in urma unui control al organului fiscal şi care determina modificarea cuantumului impozitului (de la 10% la 70%). In acest caz, organul fiscal va emite o decizie de impunere prin care se va stabili cuantumul nou al impozitului majorat, dar şi al accesoriilor.

Deciziile de impunere sau de incetare a procedurii de verificare se comunică persoanei fizice verificate.

Impotriva deciziei de impunere contribuabilul are dreptul[4] sa depuna contestatie la organul fiscal emitent (pe cale administrativa) in termene de 45 (patruzeci si cinci) de zile de la comunicare (data postei) apoi, daca este cazul, la instanta de judecata.


[1] MOCEANU Madalina Mihaela, avocat in Baroul Bucuresti, Comentariu practic, Majorarea de la 1 iulie 2024 a impozitului pentru venituri din surse neidentificabile, Publicatie: Comentarii Practice Fiscal 7 din 2024

[2] Idem

[3] Ibidem

[4] Art.268, 269 si art.270 din legea nr. 207/2015 cu modificarile si completarile ulterioare