Potrivit disp.art.11 alin.1 Legea 227//2015 privind Codul fiscal “la stabilirea unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare O OPERATIUNE CARE NU ARE SCOP ECONOMIC, ajustand efectele fiscale ale acestuia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/ activitati pentru a reflecta continutul economic…”
Pentru a contesta este necesar ca sumele achitate pentru diurnele externe sa fie justificate ca atare, iar perioada deplasarii sa fie documentata in mod corespunzator.
De asemenenea, pentru ca diurnele sa fie considerate neimpozabile, trebuie probat faptul ca acestea sunt intr-adevar destinate unei activitati de lucru in deplasare si nu reprezinta o forma de remunerare suplimentara.
In practica, in cele mai multe situatii, organele fiscale vor putea sa reincadreze diurna in venit salarial daca identifica indicii ca diurnele nu sunt folosite conform scopului prevazut de lege (adica, pentru acoperirea cheltuielilor salariatului aflat in deplasare). Aceasta implica verificarea periodica a destinatiei diurnelor si a corelatiei intre timpul de deplasare si munca efectiv desfasurata.
RISCURI ca aceste venituri sa fie considerate venituri salariale?
Totusi, exista un risc ridicat ca acestea sa fie tratate ca venituri salariale in cazul in care diurnele au fost acordate in mod regulat si constant, fara o legatura clara cu deplasarile efective.
Cum contestam?
Astfel, pentru a contesta decizia, compania (s.r.l.-ul) va trebui sa prezinte documente clare[i] care sa justifice deplasarile si sa argumenteze ca sumele au fost destinate exclusiv acoperirii cheltuielilor de deplasare.
Prin contestatia formulata impotriva deciziei de impunere prin care s-au stabilit obligatiile fiscale principale cu titlu de impozit stabilit suplimentar, compania (s.r.l.-ul) va solicita organului fiscal emitent sa se recunoasca deductibilitatea acestor diune externe, a cheltuielilor accesorii legate de deplasarea şi efectuarea lucrarilor efectuate de catre societate, cu referire la faptul ca a fost respectat si plafonul maxim legal deductibil pentru diurne prevazut pentru fiecare salariat in parte[ii] (diurna acordata/zi conf. H.G.518/1995.
Concluzii privind incadrarea diurnelor
Prin urmare, putem concluziona ca recalificarea ar fi posibil sa fie corecta daca ANAF a constatat ca diurnele acordate nu reflecta deplasari reale sau nu au fost justificate corespunzator in documentele companiei.
[i] Pentru justificarea necesitatii deplasarii sau delegarii se intocmeste Ordinul de deplasare (delegatie) in strainatate cod 14-5-4/a si pentru decontarea cheltuielilor de deplasare se intocmeste Decont de cheltuieli valutare cod 14-5-5/a, reglementate de OMFP 2634 din 2015 privind documentele financiar-contabile. Conform art. 17 alin. 1 prezenta Hotarare de Guvern nr. 518 din 1995 se aplica in mod corespunzatori tuturor societatilor comerciale fie ca sunt de stat fie ca sunt private.
[ii] Diurna in valuta se imparte in doua categorii, conform Anexei din HG 518 din 1995 si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea. Pentru deplasarea in statele din UE nivelul diurnei este situat la nivelul de 35 euro pe zi pentru institutiile publice iar pentru societatile private nivelul diurnei de 35 euro pe zi se inmulteste cu 2,5 rezultand o diurna deductibila fiscal de 87,5 euro pe zi.