Pot sa solicit anularea unor obligatii bugetare potrivit art. I – XVI din O.U. G. nr. 107/2024 raportat la sumele ramase de plata ca urmare a solutiei pronuntate in contestatia administrativa?
Potrivit dispozitiilor art. I alin. (2) lit. a) și b) din OUG nr. 107/2024[i].
Art. I
(2)In sensul prezentelor masuri, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv se intelege:
a)obligatii bugetare pentru care s-a împlinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 august 2024 inclusiv;
b)diferentele de obligatii bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile şi completarile ulterioare, precum şi diferentele de obligatii bugetare principale aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisa şi comunicata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a unui control fiscal;
Contestatii persoane fizice
In practica, sunt foarte des intalnite situatii in care contribuabilii, persoane fizice supusi controlului fiscal, inteleg sa conteste deciziile de impunere privind obligatiile fiscale principale stabilite ca urmare a verificarii documentare.
Solutiile pe care le poate dispune organul fiscal emitent pot fi de admitere a contestatiei cu consecinta anularii deciziilor de impunere contestate sau de respingere a contestatiei cu confirmarea deciziilor de impunere contestate.
Solutii partial favorabile, confirmarea partiala a deciziei de impunere
Exista si solutii, partial favorabile contribuabililor contestatori, caz in care organul fiscal emitent admite in parte contestatia si decide desfiintarea partiala a deciziei de impunere contestata in ceea ce priveste anumite sume reprezentand obligatii bugetare si confirmarea partiala a deciziei de impunere contestate referitor la sume pe care le considera corect satbilite.
Poate contribuabilul sa solicite anularea unor obligatii bugetare potrivit art. I – XVI din O.U. G. nr. 107/2024 raportat la sumele ramase de plata ca urmare a solutiei pronuntate in contestatia administrativa?
In raport de dispozitiile anterior citate, respectiv art. I alin. (2) lit. a) și b) din OUG nr. 107/2024 raspunsul este afirmativ. Contribuabilul poate sa solicite anularea obligatiilor bugetare accesorii (dobanzi, penalitati si alte accesorii) aferente sumelor ramase de plata doar daca decizia de impunere a fost comunicata pana la data de 31 august 2024 inclusiv.
[i]Este publicata in M.Of. 905 din 2024.09.06 Ordonanta de urgenta 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative nr. 107/2024 din 4 Septembrie 2024